Snepvangers

Onlangs heeft Snepvangers Tuinplanten een nieuwe 6000m2 tellende schaduwhal laten plaatsen door Rene van der Stok. Dit was nodig om de elk jaar in aantallen verdere groeiende teelt van hun Skimmia’s – inmiddels gaat het om een half miljoen planten op jaarbasis – in goeie banen te kunnen blijven leiden.

De nieuwe scherminstallatie van Snepvangers tuinplanten.

Kwekerij Snepvangers is binnen het wereldje geen onbekende. Na enkele jaren bij een bloemenkweker gewerkt te hebben, begon Jan Snepvangers in 1983 voor zichzelf. Op niet meer dan een paar honderd meter teelde hij verschillende tuinplanten, maar vanaf het begin beschikte hij ook over een kas. Dat was naar eigen zeggen gelijk al de redding van zijn jonge bedrijf, want in de winter van ’83 en ook die van ’84 vroor er bij anderen veel kapot. Maar niet bij Snepvangers.”

Op dit moment bestaat het bedrijf uit 3 hectare glas en 1,2 hectare schaduwhal. Daarnaast huurt Snepvangers 6000m2 kas bij voor de teelt van camelia’s en wordt nog een heel pallet aan andere planten geteeld: viburnun, pirus, leucothoe, andromeda en meer. De focus ligt echter op de skimmia’s, en alleen daaraan kun ja makkelijk genoeg je handen vol hebben. “Het is een moeilijke teelt want de plant mag geen natte voeten krijgen, dan is het gelijk gebeurd. Daarnaast moet hij echt in de schaduw geteeld worden. Vandaar dat een goede drainage en de schaduwhal zo belangrijk zijn.”

Rene van der Stok en Jan Snepvangers

Dat Snepvangers wat dat betreft weer bij Rene terecht komt is niet helemaal toevallig. Jan Snepvangers, die inmiddels de kwekerij overheeft gedragen aan zijn zoon Stephan, en Rene gaan al een tijdje terug. “Twintig jaar geleden kwam Rene een aantal schermen vervangen in de stekkas, verteld Jan. Daarna heeft hij samen met zijn mannen bij ons de nieuwbouw gedaan en over de jaren was er telkens wel weer wat nieuws te doen. We doen dus al ruim twee decennia zaken.”

Mooi schotje van de schaduwhal in de maak

Rene van der Stok zit inmiddels ook alweer ruim 30 jaar in het vak. Hij heeft over de jaren de nodige projecten gedaan en gebouwd, en is naar eigen zeggen nog altijd net zoveel in touw als vroeger. Wat de hoeveelheid werk betreft, zit hij momenteel ook niet verlegen; onlangs nog heeft hij weer een paar man extra personeel aangenomen.